Veganské gazpacho

Ingredience

  • ½ kg zralých rajčat
  • 1 střední salátová okurka
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 sladká červená paprika
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžičky prášku Maca Exotic Herbs
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • rukola a bazalkový dressing na ozdobení

Postup

Gazpacho je osvěžující andaluská polévka, která svou lehkostí přijde vhod především během letních měsíců. Je plná zdravých ingrediencí, protože jde v podstatě o rozmixovaný zeleninový salát. Přidání maky jí dává příjemnější chuť a dávku energie navíc. Řada receptů obsahuje bílý chléb nebo veku. My si však vystačíme s čerstvými surovinami.

Z rajčat vykrojte bubáky, papriku zbavte semeníku. Rajčata, okurku, řapíkatý celer a očištěnou papriku překrojte na hrubší kostky. Cibuli oloupejte a velmi nahrubo nasekejte, česnek rozmáčkněte plochou ostří nože a zbavte slupky. Z chilli papričky odřízněte stopku, podélně rozkrojte a nožem vyškrábněte semínka. Takto připravenou zeleninu vložte do mixéru, přidejte maku, limetkovou šťávu a olivový olej. Osolte a mixujte, dokud nevznikne pyré. Pokud se vám zdá příliš husté, můžete ho povolit trochou vody. Gazpacho podávejte v miskách ozdobené lístky rukoly. Pokud máte po ruce bazalkový dressing, pár kapek nakonec polévku přivede k absolutní dokonalosti.

další recepty