Veganské gazpacho

Ingredience
- ½ kg zralých rajčat
- 1 střední salátová okurka
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 sladká červená paprika
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 4 lžičky prášku Maca Exotic Herbs
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
- rukola a bazalkový dressing na ozdobení
Postup
Gazpacho je osvěžující andaluská polévka, která svou lehkostí přijde vhod především během letních měsíců. Je plná zdravých ingrediencí, protože jde v podstatě o rozmixovaný zeleninový salát. Přidání maky jí dává příjemnější chuť a dávku energie navíc. Řada receptů obsahuje bílý chléb nebo veku. My si však vystačíme s čerstvými surovinami.
Z rajčat vykrojte bubáky, papriku zbavte semeníku. Rajčata, okurku, řapíkatý celer a očištěnou papriku překrojte na hrubší kostky. Cibuli oloupejte a velmi nahrubo nasekejte, česnek rozmáčkněte plochou ostří nože a zbavte slupky. Z chilli papričky odřízněte stopku, podélně rozkrojte a nožem vyškrábněte semínka. Takto připravenou zeleninu vložte do mixéru, přidejte maku, limetkovou šťávu a olivový olej. Osolte a mixujte, dokud nevznikne pyré. Pokud se vám zdá příliš husté, můžete ho povolit trochou vody. Gazpacho podávejte v miskách ozdobené lístky rukoly. Pokud máte po ruce bazalkový dressing, pár kapek nakonec polévku přivede k absolutní dokonalosti.