Špenátová polévka bez lepku

Ingredience

Postup

Špenátová polévka možná v někom vyvolá nelibé vzpomínky na školní jídelnu. Náš recept je však, na rozdíl od upachtěné žbrndy ze špenátového protlaku, oku i jazyku lahodící dobrotou z čerstvých špenátových listů, bez mouky a navíc s léčivými vlastnosti díky mírné dávce superpotravin.

Nejprve ve větším hrnci s vařící vodou během minuty spařte omyté špenátové listy. Sceďte je a okamžitě zchlaďte v připravené míse se studenou vodou a ledem, aby špenát neztratil svěže zelenou barvu. Následně z listů slijte a vymačkejte zbývající vodu. V druhém hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm zlehka na kostičky nakrájenou šalotku. Jakmile začne sklovatět, přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání jej nechte během chvilky změknout. Přidejte špenátové listy, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Žloutky rozmíchejte ve smetaně a přilijte do polévky. Jakmile začne houstnout, odstavte z plotny a přisypejte maku a ječmen. Promíchejte a pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Nakonec ochuťte čerstvě mletým pepřem a podle potřeby dosolte.

další recepty