Špenátová polévka bez lepku

Ingredience
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 g listového špenátu
- 250 ml smetany
- 2 žloutky
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce Maky Exotic Herbs
- 1 lžička Mladého ječmene Exotic Herbs
- pepř
- sůl
Postup
Špenátová polévka možná v někom vyvolá nelibé vzpomínky na školní jídelnu. Náš recept je však, na rozdíl od upachtěné žbrndy ze špenátového protlaku, oku i jazyku lahodící dobrotou z čerstvých špenátových listů, bez mouky a navíc s léčivými vlastnosti díky mírné dávce superpotravin.
Nejprve ve větším hrnci s vařící vodou během minuty spařte omyté špenátové listy. Sceďte je a okamžitě zchlaďte v připravené míse se studenou vodou a ledem, aby špenát neztratil svěže zelenou barvu. Následně z listů slijte a vymačkejte zbývající vodu. V druhém hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm zlehka na kostičky nakrájenou šalotku. Jakmile začne sklovatět, přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání jej nechte během chvilky změknout. Přidejte špenátové listy, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Žloutky rozmíchejte ve smetaně a přilijte do polévky. Jakmile začne houstnout, odstavte z plotny a přisypejte maku a ječmen. Promíchejte a pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Nakonec ochuťte čerstvě mletým pepřem a podle potřeby dosolte.