Pečené brambory s avokádovým aioli

Ingredience

  • 1 velké měkké avokádo
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • ¼ šálku domácí majonézy
  • 2 čajové lžičky prášku Maca Exotic Herbs
  • 2 čajové lžičky čaje Matcha Exotic Herbs
  • 8 brambor
  • olivový olej
  • mořská sůl a černý pepř
  • petrželová nať

Postup

Jestli máte rádi pečené brambory, určitě vám budou šmakovat s avokádovou majonézou aioli. Jde o vylepšenou domácí majonézu, kterou nutričně obohacuje avokádo, maca a matcha.

Brambory umyjte a dejte na 25 minut vařit. Mezitím rozpulte avokádo, vyndejte pecku a lžící vnitřek vyjměte ze slupky. 2 stroužky česneku hoďte do mixéru a několika pulsy je rozsekejte. Přidejte avokádovou dužinu, majonézu, citronovou šťávu, maku, matchu, špetku soli a trochu čerstvě mletého pepře. V mixéru zpracujte ingredience do hladké omáčky aioli.

Plech vyložte pečícím papírem. Brambory sceďte a na plechu je rozmáčkněte, třeba hrnkem s plochým dnem. Utřete zbývající česnek se solí a ochuťte jím 6 lžic olivového oleje. Olejem pocákejte brambory, osolte a opepřete. Pečte při 230°C zhruba 10 minut, až brambory získají křupavou kůrčičku. Servírujte přelité připraveným aioli a posypané nasekanou zelenou petrželkou.

další recepty