Makokosky
Ingredience
Postup
Kokos je bohatým zdrojem energie, hlavně díky podílu tuků. Obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, vitamín C a vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, fosfor, draslík a také vlákninu. Kokosky ze strouhaného kokosu patří k vánočním svátkům a jde o jeden ze zdravějších druhů cukroví. Zvlášť když cukr nahradíte javorovým sirupem nebo medem a celý recept vylepšíte makou.
Metou ušlehejte vaječné bílky s trochou soli do tuhého sněhu. Strouhaný kokos spojte s práškovou makou, medem, vanilkovým extraktem a kokosovým olejem. Hmotu opatrně vmíchejte do sněhu z bílků. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Lžící nabírejte hmotu a tvarujte kopečky na plechu pokrytém pečícím papírem. Pečte 8-12 minut až jsou makokosky lehounce nahnědlé.