Dýňová polévka pro posílení imunity
Ingredience
Postup
Dýně hokaido jsou perfektní podzimní plodinou vhodnou pro přípravu lahodné krémové polévky. A jsou také potravinou nesmírně zdravou, posilují zrak, zlepšují stav pleti, podporují imunitu a obsahují antioxidanty snižující riziko onkologických chorob. Dýně jsou šampionem v obsahu draslíku, který pomáhá regulovat vysoký krevní tlak. Snadná dýňová polévka je plná vlákniny s pozitivním vlivem na trávení. Když k tomu připočteme imunostimulační účinky cibule, česneku a macy, jde o pokrm, který vám nedovolí onemocnět.
Dýni neloupejte, pouze opláchněte, odkrojte stopku a bubáka na opačné straně, rozpulte a polévkovou lžící z obou půlek vykrojte měkký vnitřek se semínky. Pevnou dužinu nakrájejte na 3 cm kostky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci pořádně rozehřejte lžíci olivového oleje s máslem, přidejte cibuli s česnekem a nechte zesklovatět. Vražte na to kostky dýně, osolte, lehce opepřete a orestujte. Zalijte vývarem a 15 minut vařte. Odstavte z plotny a počkejte až mírně zchládne. Přidejte lžíci práškové organické macy a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Ochuťte šťávou z poloviny citronu. Chleba nakrájejte na kostičky, na pánvi rozpalte lžíci oleje a chleba na něm opečte. Polévku servírujte s kysanou smetanou a křupavými krutony.