Čočkový salát se sýrem feta

Ingredience

  • 300 g čočky
  • 200 g sýru feta (možno nahradit sýrem balkánským)
  • 200 g černých vypeckovaných oliv
  • 2 lžíce Maky Exotic Herbs
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička Panely Exotic Herbs
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • sůl
  • tymián

Postup

Čočku propláchněte a namočte na půl hodiny do studené vody. Potom vodu slijte, přilijte litr čerstvé vody, mírně osolte a vařte. V menší míse si připravte zálivku z olivového oleje, octa, šťávy z poloviny citronu, panely, utřeného česneku, špetky soli a čerstvě namletého pepře. Ingredience metličkou šlehejte, dokud nevznikne emulze. Jakmile je čočka měkká, přeceďte ji a nechte mírně vychladnout. Přisypte maku, otrhané lístky tymiánu, zalijte zálivkou, promíchejte a nechte odležet. Nakonec přidejte nadrobený nebo nakrájený sýr feta a olivy. Podávejte ozdobené plátkem citronu a snítkou tymiánu.

Receptů na řecký čočkový salát existuje celá řada. V letních měsících, kdy je k dispozici dostatek čerstvé zeleniny, do něj můžete přidat i šťavnatá rajčata, opečené oloupané papriky a spoustu zelených bylinek, třeba koriandr nebo bazalku.

další recepty