Salsa fresca
Ingredience
Postup
Úžasná salsa fresca je oblíbenou tradiční mexickou delikatesou. Vyniká plnou sladkou chutí zralých rajčat, vůní koriandru, pikantností čili a osvěžující kyselostí limety. Méně tradiční je použití superpotravin maky a açai, které příjemně ladí s běžnými ingrediencemi a udělají tento pokrm ještě zdravějším. Příprava nevyžaduje vaření, potřebujete jen ostrý nůž, krájecí prkénko, mísu a trochu šikovnosti.
Jemně nakrájejte cibuli a utřete stroužek česneku. Opatrně nakrájejte 1 nebo 2 chilli papričky, podle toho, jak chcete mít salsu pálivou. Tyto ingredience dejte do mísy, trochu osolte, nalijte na ně 5 lžic olivového oleje, štávu z půlky limety a promíchejte. Z rajčat vyřízněte bubáky a nakrájejte na drobné kousky, nasekejte koriandr a obojí přidejte do mísy. Poprašte sušenou makou a açai, promíchejte. Podle vlastní chuti dolaďte čerstvě mletým pepřem, solí a šťávou z druhé poloviny limety, nechte hodinu uležet v chladu. Podávejte k jakýmkoli grilovaným masům nebo rybám s tortilovými chipsy.